Wanneer je mama of papa wordt, ga je de wereld door een heel andere bril bekijken. Je staat stil bij zaken waar je nooit eerder over nagedacht hebt en je bent je erg bewust van alle mogelijke uitdagingen, gevaren en prikkels die je kindje zal tegenkomen op zijn weg naar volwassenheid. Bij veel van deze zaken zul je moeten leren loslaten, want je kunt je kleintje nu eenmaal niet altijd tegen alles beschermen. Maar in sommige zaken van zijn ontwikkeling kun jij wel een heel grote rol spelen. Niet alleen door je ukje te overladen met liefde en hem te stimuleren in zijn mentale en fysieke ontwikkeling, maar ook door hem al van kleins af aan gezonde baby voeding te geven. Waarom dat zo belangrijk is, kun je in dit artikel lezen.
Gezonde basis voor een gezond leven
De voedingsgewoonten die je baby aangeleerd krijgt in de eerste maanden van zijn leven, bepalen voor een groot stuk zijn gezondheid in zijn latere leven. Door al van in het prille begin aandacht te geven aan gezonde babyvoeding, leer je je kindje verschillende smaken, texturen en gewoontes aan. Deze gewoontes zal hij grotendeels verder zetten wanneer hij zelf keuzes maakt op vlak van voeding. Daarom is het belangrijk om te investeren in maaltijden die gevarieerd, gezond en vers zijn.
Sapere-beweging als uitgangspunt
De Sapere-beweging vertrekt vanuit het standpunt dat gezond eten een leerproces is waarbij het plezierig tafelen met al je zintuigen de basis vormt voor een duurzame relatie met gezond eten. In veel Europese landen is deze beweging al veel meer ingeburgerd dan in België, en worden er zelfs smaaklessen aangeboden aan jonge kindjes. Door kinderen gebruik te laten maken van al hun zintuigen tijdens de maaltijd, wordt de nutritionele intelligentie van deze kleine foodies aangescherpt.
Hoe stimuleer je de zintuigen van je kindje aan tafel?
De meeste ouders starten met babyvoeding vanaf 6 maanden. Op deze leeftijd zijn kindjes klaar om te starten met fijngemalen vaste voeding en is alleen melkvoeding niet meer voldoende om hen in al hun behoeften te voorzien. Babyvoeding vanaf 6 maanden kun je op vlak van smaak al interessant maken door er bijvoorbeeld kruiden aan toe te voegen. Houd er hierbij wel rekening mee dat baby’s veel meer smaakpapillen hebben dan volwassenen en dus beter kunnen proeven. Wees dus niet te kwistig met oregano en kurkuma, maar voeg kleine beetjes toe aan het groentepapje van je hummeltje. Laat je kindje ook ruiken aan voedingswaren. Zo leert hij ingrediënten te herkennen. Wanneer je baby in de keuken is terwijl jij aan het koken bent, kun je ook zijn gehoor stimuleren. Zo hoort hij de soep borrelen en het vlees knisperen in de pan. Ondertussen kun je hem ook etenswaren in zijn handje geven, zodat hij het kan voelen en bekijken. Als je kind wat groter wordt en je wil hem of haar af en toe eens verwennen, dan kan je gezonde snacks aan je kinderen geven, zoals chips van rode biet.